Påske er høytid for grilling

Påska er tida da flest nordmenn drar på tur i fjellet, for å grille pølse og koke kaffe på bålet. Med hytta som base er det ofte grillen som er midtpunktet.


Siste skitur for året – her skal det grilles

Når påska kommer er det for mange årets siste mulighet til å komme seg ut på ski. Snøen begynner å forsvinne for alvor, og vårlufta gjør at fokuset flyttes fram mot sommeren heller enn bakover mot vinteren som er på hell.

Målet med en påsketur er vel så mye å finne seg en solhelling og bygge den perfekte snøbenken, som det å nødvendigvis gå så langt. Når basen er rigga kommer kaffekjelen fram som noe av det første; få ting smaker nemlig så godt som bålkaffe fra en gammel ”svartkjel”. Så kommer pølsene og pinnebrødene kun kort tid etter, og for flere og flere også bålpanna, som for alvor har lagt til rette for matlaging i naturen.

Det vanligste er likevel det tradisjonsrike bålet bestående av vedkubber. Bålet skaper varme samtidig som det er ypperlig til å grille enkle ting og koke den nevnte kaffen.

Her finner du oppskrift på det perfekte bålet.

Når du skal begynne å grille er det smart å merke seg at det ikke er i selve flammene det er best å plassere pølsa. Skal du grille mens det er full flamme lønner det seg å holde pølsa ca. 10 centimeter over flammen. Et annet tips er å grille i utkanten av bålet, hvor det er glør, som gir en mye mer stabil og stekevennlig varme enn hva flammene gjør.


Bålpanna kan brukes til alt

De siste årene har bålpanner for alvor blitt allemannseie, og med en slik en i sekken er det nesten ingen begrensninger for hva slags mat man kan lage ute i naturen.

Ei bålpanne er enkelt forklart ei stor panne som henger på et frittstående stativ over bakken. Forskjellen fra et bål er at du her har veden oppi panna og således har en trygg og stabil bålplass samme hvor du setter opp bålpanna.

For øvrig gjelder de samme tipsene for å få fyr på bålet, som når du gjør opp bål andre steder; begynn med never/briketter, ha så på kvist/opptenningsved som gir skikkelig varme, før du legger på vedkubbene.

Stativet gjør at du kan henge ei rist over bålet, noe som gjør matlagingen til en mye enklere sak enn over et bål. Med rista på plass er det egentlig bare din egen fantasi og smak som setter grenser; her kan du tilberede fisk i folie, steke kjøtt, ostesmørbrød eller pannekaker i stekepanne, lage varmebaserte desserter og i det hele tatt slå deg løs og eksperimentere.

De fleste bålpanner leveres med gnistfangere, som gjør det hele til en trygg opplevelse, også når det er tørt terreng/tørre omgivelser som for eksempel en terrasse.

Se våre modeller av bålpanner fra Espegård og bålpanner fra Sunwind, og kom gjerne innom butikken for en prat om hva slags bålpanne du trenger.


Grillkonge hele året

Det bålet og bålpanna scorer på av sjarm og Monsen-poeng, tar en moderne gassgrill igjen i stort monn i form av komfort, kontroll og stabile forhold.

Når det er snakk om grill i dag, er det nesten uten unntak gassgrill som gjelder. I hvert fall hvis det er en grill som står stasjonært på hytta eller hjemme og som brukes regelmessig. Det finnes mindre, portable griller som er beregnet for fyring med kull, men disse har som oftest et helt annet bruksformål enn en mer stasjonær grill.

Modellene av gassgriller er mange og varierer både i ren størrelse og i hvilke finesser du kan ta i bruk under matlagingen. Det er få som har bruk for en toppmodell, uansett hva slags hjemmegrilling de driver med.

Det er heller verdt å sørge for å ha en grill med gode soner, både stekesone og hvilesone. Uansett hvilket kjøtt som stekes, er behov for å ha en plass for å la kjøttet hvilke og ettersteke på overflatevarmen.

Motta nyhetsbrev fra Gipling

med kraft fra MailChimp!