Slik lager du det perfekte bålet

For å beholde familiefreden og idyllen gjelder det at bålansvarlig får fyr på bålet med en gang. Det er ikke alltid like lett, så det gjelder å ha noen grunnregler å gå etter.

Før du setter i gang med å etablere bålet, må du finne en egnet plassering. Da bør du tenke på at flammene trenger luft, men ikke så mye at bålet slokner. Det er også viktig å plassere bålet i forhold til vindretningen, slik at røyken ikke blåses rett mot der dere skal sitte og spise. Deretter er det tre trinn som skal til for at de fleste bål skal bli en suksess:

1: Opptenning

Her er det for de fleste never som gjelder. Never er tørr bark fra bjørk og finnes på de fleste bjørketrær. Neveren har den egenskapen at den brenner forholdsvis langsomt, og den er derfor ideell til å utvikle varme, sammenlignet med for eksempel avispapir som brenner svært raskt.

2: Småkvist

Overgangen fra neveren til større vedkubber er en utfordring. Det skal nemlig mye varme til for at en vedkubbe skal ta ordentlig fyr. Da er det ideelt å ha en solid dose med tørr kvist oppå og rundt neveren, slik at flammene får ordentlig tak.


3: Tørr ved

For de fleste er det bålkosen og ikke villmark-poengene som gjelder, og derfor er det ”innafor” å ha med tørr ved hjemmefra. Det samme gjelder for så vidt også tennbrikker, all den tid man ferdes i områder uten bjørkeskog. Vedkubbene bør stables/settes slik at det siver luft mellom dem, ellers vil flammene fort kveles og bålet dø ut.

Når du da skal begynne å grille er det smart å merke seg at det ikke er i selve flammene det er best å plassere pølsa. Skal du grille mens det er full flamme lønner det seg å holde pølsa ca. 10 centimeter over flammen. Et annet tips er å grille i utkanten av bålet, hvor det er glør, som gir en mye mer stabil og stekevennlig varme enn hva flammene gjør.

God fornøyelse!

Les mer om grilling på bål, bålpanne og gassgrill.

Motta nyhetsbrev fra Gipling

med kraft fra MailChimp!