Vask og behandling av terrasse og platting

Terrasser og plattinger må gjerne oljes eller beises etter vinteren, men før det er det viktig å vaske bort smuss og grønske. Her får du tipsene du trenger for en sommerklar platting.

Under snøen har blant annet sopp og blader virket på treet og skapt en del grønske og skitne flekker.

Det første du derfor må gjøre når vinteren har sluppet taket på uteflatene dine, er å spyle bort grus, løv og eventuelt annet som måtte ha overvintret eller havnet der i løpet av vinteren.

Vask og forberedelser

Mens plattingen er fuktig sprer du rensemiddel som Jotun Kraftvask eller Beckers Terrassevask utover hele overflata. Avhengig av type lar du rensemiddelet virke i 20-45 minutter.Når du skal spyle bort såpe, grønske og skitt er det ideelt å bruke en høytrykksspyler med terrassevasker. Dette er en roterende spesialkost som er skånsom mot underlaget. Har du imidlertid ikke en høytrykkspyler kan du også bruke en kost for å få løsnet mest mulig av grønsken, og spyle fortløpende med hageslangen.

Når vaskinga er ferdig er det viktig å la platten tørke ordentlig før du påfører beis eller olje, men du bør passe på å gjøre det såpass raskt at platten eller terrassen ikke rekker å bli skitten igjen.

Når du skal velge mellom beis og olje er det greit å vite at du senere kan endre både fra olje til beis og fra beis til olje.

Beis eller olje

Olje og beis har ulike egenskaper, som du må ta høyde for i valgprosessen. Olje gir inntrykk av at treet er skinnende og nytt, men samtidig slites oljen vanligvis bort i løpet av en sesong, slik at du må gjenta prosessen med vask og påføring hvert år. Beis vil i mye større grad medføre at du må velge deg en farge. Beisen varer alt fra to til fire år, avhengig av bruk.

Det er med andre ord verdt å ta med i vurderingen hvor godt du trives med denne typen arbeid. Med beis slipper du betraktelig «billigere» unna når det gjelder påføring, men samtidig er det desto viktigere å velge en farge du trives med, etter som den har mye lengre varighet. Er treverket veldig tørt kan det være at det suger til seg så mye av beisen at du må til med et andre strøk. Vær i så fall nøye med å ikke ha på så mye beis som i første runde, for da risikerer du at det danner seg områder med overskuddsbeis som ikke vil tørke.

Skulle du angre på fargevalget er det mulig å påføre beis over beis, men dette medfører i så fall en grundig vaske- og pusserunde før du kan sette i gang.

Det er også verdt å merke seg at beis må etterstrykes under påføring, for å få et pent resultat. Det lønner seg å ta et helt bord i gangen, for å unngå skjolder i forbindelse med at beisen tørker. Etterstryking er ikke nødvendig med olje.

Stikk innom din nærmeste Byggmakkerbutikk for å se utvalget i farger innen både olje og beis, så får du også noen gode råd om hva som passer best til nettopp din terrasse eller platting.

Motta nyhetsbrev fra Gipling

med kraft fra MailChimp!