Slik velger du riktig gressklipper

Riktig gressklipper er en viktig del av det å få en grønn og frodig plen. Her får du tips om hvilken gressklipper som er den riktige for hagen din.

Hvor stort areal?

Det første du bør tenke på er å anpasse klipper til størrelsen på plenen din. Har du en liten plen trenger du en  mindre klipper, og gjerne bare en som går på strøm. Med en liten plen er det som oftest ikke noe problem å ha en plenklipper med ledning, men har du mye busker i hagen din vil du raskt oppdage at det er mer praktisk med en  batteridrevet.

For større plener, fra 250 m2 og oppover, bør du over på en bensindrevet klipper, som gjerne er konstruert for å gå lenger uten å bli for varm.

Gresstypen spiller også inn. En liten, strømdrevet klipper vil for eksempel kunne få problemer med tjukt gress som har fått vokse en stund, særlig hvis det i tillegg er fuktig.

Bioklipp eller oppsamler?

De fleste plener har godt av å få jevnlig tilførsel av næring. En klipper med bioklippfunksjon er derfor å anbefale i de aller fleste tilfeller. Bioklipp vil si at klipperen finkutter gresset som så blir liggende i plenen. De finkuttede bitene vil raskt omdannes til næring som er viktig for plenen din.

Å klippe med bioklipp-metoden krever imidlertid at du klipper plenen din forholdsvis ofte, for ellers vil ikke bioklipp-funksjonen klare å finkutte gresset tilstrekkelig.

Må du klippe mens det er langt gress, som eventuelt i tillegg også er vått, anbefales du å bruke oppsamler, slik at du får dette gresset unna veien. Men, bruk det gjerne som næring under bærbusker og lignende, som også setter pris på litt ekstra næring.

Mange klippere kommer med både bioklippfunksjon og oppsamler 

Robotklipper

De siste årene har det blitt mer og mer populært med robotklippere. Dette er små, programmerbare gressklippere gressklippere som går på strøm, og som klipper plena for deg uten at du trenger å være til stede.

Robotklippere egner seg ikke til ujevne plener med mye hull og steiner. Det er kun de dyreste modellene som har motorkraft til å takle dette. Du bør også ha ei forholdsvis flat plen, hvis du skal vurdere robotklipper. Få av disse klipperne klarer hellinger på mer enn 30%, noe som begrenser hvor de kan brukes og ikke.

Har du imidlertid en hage som egner seg, er det svært praktisk å kunne slippe å fokusere på plenklippinga og heller brukt tida i hagen på mer spennende ting som bed og kjøkkenhage.

Motta nyhetsbrev fra Gipling

med kraft fra MailChimp!