Innvendig solskjerming – praktisk og pent

Riktig solskjerming av hjemmet ditt er viktig, ikke bare på grunn av komfort og estetikk, det er også mer energibesparende enn du kanskje tror.

Luxaflex trepersienne solskjerming

Få ting er så kjærkomment når det er sommer, som nettopp sol og solskinn, og sola skal gjerne skinne fra en skyfri himmel. Men, for inneklimaet medfører solskinnet også en utfordring. Temperaturen du synes er behagelig ute i friluft er gjerne en helt annen enn hva som er behagelig og hensiktsmessig inne i hjemmet ditt.

Riktig solskjerming bidrar ikke bare til en mer behagelig temperatur, men i tillegg sparer du også strømkostnader forbundet med nedkjøling, enten du har en varmepumpe med kjølefunksjon eller vifter til å kjøle ned huset ditt. Faktisk kan så mye som 50 % av energien du bruker på nedkjøling gå tapt på grunn av dårlig eller manglende solskjerming.

Estetikk er viktig

Siden en effektiv solskjerming avhenger av at du dekker potensielt store flater i hjemmet ditt, er det viktig at estetikken er tilfredsstillende. Tykkelse på stoff, type materiale og farge; alt dette er ting du må ta stilling til når du skal velge type skjerming. Innvendig solskjerming blir i høyeste grad en del av interiøret. Har du for eksempel solskjerming på samtlige stuevinduer sier det seg selv at du må synes det ser pent ut, for at du skal trives hjemme med solskjermingen i «aktiv» modus.

 

Lys vs. funksjonalitet

En viktig faktor å ta stilling til når du skal montere solskjerming på vinduene dine, er i hvilken grad de skal slippe inn lys. Dette kan også i stor grad variere, alt etter hva som er den primære aktiviteten i rommet. I tillegg er det også en rekke andre avveininger du må gjøre når du skal gå til anskaffelse av solskjerming, og behovene kan veldig gjerne også variere fra rom til rom.

I et soverom er det praktisk å ha solskjerming som slipper inn så lite lys som mulig, selv om du også kan påvirke dette ved å ha ordinære gardiner i tillegg. Når du skal sove er det et poeng å ha det mørkt, men på dagtid vil du gjerne kunne ha behov for naturlig lys uten at det er sola som direkte står på og lyser opp rommet.

På et rom som kjøkkenet er det gjerne praktisk å ha så mye lys som mulig, selv om du ønsker å både stenge ute det direkte sollyset og unngå at det blir for varmt i rommet. Her vil altså et mer transparent materiale være hensiktsmessig. Siden både matlukt og stekos gjerne setter seg i tradisjonelt gardinstoff er det også praktisk å kunne velge et materiale som avviser fukt og smuss

badet ønsker du gjerne å  ha en solskjerming som både stenger sola ute og som hindrer innsyn. I tillegg er det viktig å ha i mente at materialet du velger bør tåle damp, ren fukt og kondens, slik at det ikke blir ødelagt og må byttes etter kort tid.

I stua er det gjerne lurt å ha flere ulike typer solskjerming, alt etter hvilken sone av stua det er du skal skjerme. En typisk utfordring er at sola lager gjenskinn i tv-apparatet. I de aktuelle vinduene bør du da satse på å få satt inn solskjerming som er såpass tettvevd at du får stengt ute mesteparten av det sjenerende lyset. I andre deler av stua kan det være mer hensiktsmessig å slippe inn mer lys, som for eksempel ved spisebordet eller i godstolen hvor du pleier å lese bok.

Luxaflex hos Byggmakker

Luxaflex har løsninger som dekker alle behovene skissert ovenfor, og mange flere. Materialer, tetthet, farge og form, du kan få solskjerming fra Luxaflex i nær sagt hvilken form og stil du ønsker. Alle typene kan leveres etter mål, og har du for eksempel et trekantvindu eller et rundt vindu, så kan produktene tilpasses dette også.

Trepersienner og persienner

Persienner fra Luxaflex kommer i fem ulike lamellbredder. På den måten kan du i stor grad tilpasse persiennen til å passe akkurat dine vinduer. De fleksible aluminiumlamellene holder formen ekstra godt. I tillegg kommer de i et stort utvalg av tidsriktige farger, som også gjør at du får akkurat det uttrykket du ønsker.

Persiennene finnes også i tre, som gjerne gir et både varmere uttrykk. Valgmulighetene i farger er like god som de i aluminium. I tillegg har trelamellene tekstilstigebånd som kommer i en rekke farger og mønstre som er med på å gi et herlig uttrykk og en personlig stil. Trelamellene finnes i breddene 5 og 7 centimeter.

Lamellgardiner

Lamellgardiner passer ekstra godt i store vinduer, og for eksempel utgangsdør til veranda og lignende. Lamellene kjøres på skinne som enten festes i taket eller innvendig i en karm. Utformingen gjør at du i stor grad kan styre både lysinnslipp og innsyn som du ønsker. Lamellene kommer i tre ulike bredder, men når det kommer til type stoff og farge er utvalget svært omfattende.

Liftgardiner

Liftgardinen er et elegant alternativ innen solskjerming. Gardinen legger seg i folder etter hvert som den heves, og når den er satt til å dekke hele vinduet byr den på vannrette linjer som lett tar opp i seg andre former i rommet. Struktur, mengde lysinnslipp, farger – en liftgardin kan gjerne ha flere farger og mål kan i stor grad tilpasses din personlige smak og ditt hjem.

Facette og Twist

Facette er en stripete, vevd gardin som er utformet som en rullegardin. Det unike med Facette er likevel at flere lag med vev gjør det mulig å variere fra en helt tett gardin til en gardin med striper med lysinnslipp mellom. Avstanden mellom de tettvevde stykkene bestemmer du selv, enten du justerer dem til å sitte helt sammen eller til å ha en viss avstand og dermed gi et visst lysinnslipp.

Twist består også av vevd materiale. To lag med stripete stoff, hvor hver andre stripe har lysinnslipp og hver andre ikke har det, justeres slik at lagene enten overlapper eller utfyller hverandre. På den måten styrer du selv om du vil ha lysinnslipp eller ikke. Stripebreddene og fargene du kan velge mellom er mange.

Rullegardiner

Luxaflex sine rullegardiner kommer i transparent, semitransparent og mørkleggende vev, alt etter hvilken funksjon du har behov for. Som endestykke/avslutning kan du velge mellom hele 15 ulike materialer og utforminger, og en lang rekke farger.

Duette

Gardinen Duette er en tolags gardin med bikubecell
e-formede lommer. Lommene holder på luft, og dermed blir varm luft om sommeren og kald luft om vinteren forhindret fra å komme inn i rommet. Duette fungerer som en plissegardin, den kan dermed senkes i toppen og heves i bunnen, og gi akkurat så mye lysinnslipp og solskjerming som du ønsker.

Betjening og motorisering

Til å justere de ulike gardinene finnes det en rekke funksjoner, både motoriserte og manuelle. Noen justeres med et snorsystem som trekker seg sammen etter hvert som du hever og senker gardinen. På denne måten unngår du den vanligvis irriterende trådkveilen som kan utgjøre en fare for barn og være til irritasjon for voksne.

Andre modeller justeres ved å ganske enkelt skyve gardinen opp eller ned, enten i overkant eller underkant.

Noen av modellene er også motoriserte. Motoren kan betjenes både med fjernkontroll, app til smarttelefon eller sågar et lekkert veggpanel.

Ta kontakt med din nærmeste Byggmakkerbutikk for å høre mer om Luxaflex-produktene.

Motta nyhetsbrev fra Gipling

med kraft fra MailChimp!